İçeriğe geç

Adres Kodu Sorgulama

    Doğal Afet Sigortaları Kurumu çalışmaya başladıktan sonra Türkiye’de deprem sigortası yaptırılması yasal bir zorunluluk olmuştur. DASK olarak bilinen kurum zorunlu deprem sigortasını yürürlüğe koymuştur. Zorunlu deprem sigortası yaptırmak için sizden konutunuza özel bir kod istenir. Bu kod ile sigortanız yapılabilir. Konutların kimliği gibi düşünülebilir. Bu kod ile konutunuzun özellikleri, konumu, size ait bilgileri topluca ve hızlıca görülür. Adres Kodu bu anlama gelmektedir. Biraz daha detay verilmesi gerekirse;

    Adres Kodu Nedir?

    Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri tarafından 1 Mart 2013 tarihinde hayata geçirilen bir projedir. Nüfusa dayalı adres sistemine kayıtlı ve Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm konutlara verilen 10 haneli özel bir koddur. Adres kodu UAVT kodu olarak da adlandırılmaktadır. Adres kodu binada yer alan her bir bağımsız bölüme özel olarak belirlenir. Kişiye özel bir kod değildir. O taşınmaza aittir. Bu yönüyle el değiştirmesi durumunda kod değişmez aynı kalır.

    Kısa isminin açılımı ise şu şekildedir: Ulusal Adres Veri Tabanı’nın kısaltmasıdır. UAVT, ülke sınırları içerisinde yer alan taşınmazlara ait bilgilerin ve adres kodlarının saklandığı veri tabanıdır.

    Adres Kodu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

    Adres kodunuzu öğrenmek için Adres Kayıt Sistemini kullanabilirsiniz. Bu şekilde sistem üzerinden DASK adres kodunuzu öğrenebilirsiniz.

    Öncelikle aşağıdaki bağlantıya tıklayarak adres kodunuzu öğrenebileceğiniz internet sitesine ulaşabilirsiniz. Daha sonra sistem üzerinden adres kodunuzu araştırabilirsiniz.

    Adres kodunuzu öğrenmek için buraya tıklayınız.

    Adres Kodu Neden Önemlidir ve Gereklidir?

    Adres kodu aşağıdaki sebeplerden dolayı önemlidir ve alınması gerekir.

    • Adres kodu ile sahte adres bildirimleri engellenir ve dolandırıcılığın önüne geçilir.
    • İlgili konuta ait düzenlenen her türlü sözleşmenin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmasını sağlar.
    • Hatalı poliçe kesilmesinin önüne geçilir. Bilgilere doğru şekilde ulaşılması sağlanır.
    • Deprem olması durumunda adrese ait bilgiler görünü ve hızlı bir şekilde sigortalı konuta ulaşılır.
    • Yenileme yapılırken indirimlerden faydalanılır.
    • Zorunlu deprem sigortası olmayan konutlar bu kod ile kolayca tespit edilir.
    • Bu kod olmadan DASK poliçesi üretilemez. Bu yüzden gerekli bir bilgidir. Poliçeye kod otomatik olarak aktarılır.