İçeriğe geç

Emlak Vergisi Sorgulama

    Emlak vergisi konut sahibi kişilerin her yıl düzenli olarak ödemek zorunda olduğu vergidir. Her yıl iki taksit halinde ödeme yapılır. İlk taksit mayıs ayında yapılır. İkinci taksit ise kasım ayında yatırılır. Emlak vergisi borcunu yatırıp yatırmadığını hatırlamayanlar Emlak Vergisi Sorgulama işlemi yaparak bilgi sahibi olabilirler. Mülk sahibi kişiler her sene bu iki taksiti yatırmak zorundadırlar. Yatırılmaması durumunda borca faiz uygulanır. Faiz uygulanması durumunda borç artacağı için vaktinde ödemeniz önemlidir. Emlak vergisi tüm taşınmazlardan alınır. Varlık vergisi olarak da geçen emlak vergisi bina vergisine tabi olan bir vergidir.

    Emlak vergisine tabi olan kişiler ise şu şekilde listelenebilir:

    • Tapuda taşınmaz mala ait kaydı bulunan kişiler vergi ödemekle yükümlüdür. Ayrıca kayıt dışı gayrimenkuller için noterde senet yada sözleşme imzalanması gerekir. Bu belgenin imzalanması vergi yükümlülüğünü başlatır.
    • Miras kalması durumunda mal sahibinin vefat etmesi ile birlikte miras kalan kişinin vergi yükümlülüğü başlar. Daha önce miras kalacağının belirlenmesi vergi yükümlülüğünü başlatmaz. Miras birden fazla kişiye kalmışsa vergi aralarında bölüşülür.
    • Emlağın satılması durumunda satıldığı yıl vergiyi satan kişi öder. Alan kişi ilk yıl vergi ödemez. Bu durumu belediyeye bildirmesi zorunludur.

    Emlak Vergisi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

    Emlak vergisi borcunuzu sorgulamak için kullanabileceğiniz yöntemler oldukça kolay ve pratiktir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

    • e-devlet Sistemi Üzerinden Emlak Vergisi Sorgulama
    • Gelir İdaresi Başkanlığın İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Emlak Vergisi Sorgulama
    • Belediyelerden Emlak Vergisi Sorgulama

    e-devlet Sistemi Üzerinden Emlak Vergisi Sorgulama

    e-devlet kapısı sistemine giriş yaparak emlak vergisi borcunuzun durumunu sorgulayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bağlantıda sorgulama yapmanız durumunda var olan tüm vergi borçlarınız listelenir. Borcunuz yoksa listede kayıt görünmez. Emlak verginizi ödemişseniz borç listesinde görünmez. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

    e-devlet kapısı üzerinden emlak vergisi sorgulama işlemi için tıklayınız.

    Gelir İdaresi Başkanlığın İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Emlak Vergisi Sorgulama

    Gelir İdaresine bağlı bulunan İnteraktif vergi dairesi üzerinden borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ilgili siteye ulaşabilirsiniz. Sisteme giriş yaparak emlak vergisi borcunuzu görebilirsiniz.

    İnteraktif Vergi Dairesine ulaşmak için tıklayınız.

    Belediyelerden Emlak Vergisi Sorgulama

    Taşınmazınızın bulunduğu belediye bu konuda size bilgi verebilir. Belediye binasına giderek ilgili bölümden emlak vergisi sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.