İçeriğe geç

Çeyiz Param Yattı mı?

    Devlet sigortalı çalışırken vefat eden kişilerin yetim kalan çocuklarına yetim aylığı vermektedir. Bu aylık ile çocuklar hayatlarını devam ettirebilmektedir. Yetim kız çocukları evlenecekleri döneme kadar bu maaştan faydalanabilmektedir. Evlenme durumunda yetim aylığı kesilir. Devlet yetim kızların yetim aylığını keserken talep etmeleri durumunda onlara aylıklarının  24 katını yani 2 yıllık aylıklarını çeyiz parası olarak öder. Evlilik ödeneği olarak geçen bu ödeme SGK ve emekli sandığı olup olmamasına göre farklı miktarlarda ve sürelerde yatırılır. Çeyiz parası için başvuran kız çocuğunun ne kadarlık bir çeyiz parası yardımı alacağını bu belirler. Çeyiz parası almak için gereken bazı şartlar vardır. Bu şartları şöyle sıralamak mümkündür. Anne yada babanın vefat etmiş olması, çeyiz parası için talepte bulunulmuş olması, evlilik yapılmış olması ve bu evliliğin üzerinden beş yıl geçmemiş olması, beş yıl geçmesi durumunda bu hak iptal olur, yetim aylığı alan kız çocuğu olması, ilk evlilik olması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve evlenen kızın evlilik yaşının yasal olması gerekir.

    Çeyiz Param Yattı mı?

    Çeyiz parası için başvurduktan sonra paranın yatıp yatmadığını merak edenler makalemizden faydalanabilirler. Öncelikle çeyiz parası hakkınız olup olmadığını görmek ve sorgulamak için neler yapabileceğinizi kısaca paylaşalım. Daha sonra başvuru sonrası neler yapılacağına değinelim.

    Çeyiz Parası Sorgulama İşlemi

    Bu işlem ile sizin çeyiz parası hakkınız olup olmadığını görebilirsiniz. Aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

    Bu işlemler sonrası çeyiz parası hakkını olup olmadığını görürsünüz ve gidip başvuru oluşturabilirsiniz. Başvurunuzu oluşturduysanız işlemler başlar ve yaklaşık 3-4 ay içinde çeyiz paranızı alabilirsiniz. Çeyiz parasının ne kadar sürede elinize geçeceğine dair net bir tarih yoktur. Daha kısa sürede alma imkanınızda vardır. Çeyiz parası yetim maaşının alındığı hesaba yatmaktadır. Ziraat bankasına giderek kimlik numaranız ile çeyiz parasını çekebilirsiniz.

    Bankanın müşteri hizmetlerini arayarak yada şubesine giderek hesaba paranın yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca ALO 170 hattını arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.