İçeriğe geç

Şase Numarasıyla Parça Sorgulama Nasıl Yapılır?

    Şase numarası aracın parça sorgulaması, bilirkişi rapor, araca uyumlu parçaların raporu gibi alanlarda ulaşmayı sağlar. Şase numarası aracın uluslararası kimliğidir. Şase aracın iskelet sisteminin adıdır. Aracın iskeletine verilen bir numara denilebilir. Şase numarası yurtdışında VIN olarak isimlendirilir. Bu numara sorgulandığında ülke, fabrika, motor tipi, kasa tipi, üretim yılı ve üretildiği fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğunu gösteren 17 harf ve numaradan oluşur. Şase numarasıyla parça sorgulama yapılıp aracın iskeletine en çok uyacak yedek parçalar, parçaların ulaşılabilirliği öğrenilebilir. Bunun dışında aracın değişen parçası, kaza geçmişi gibi tarihçesi de yine şase numarasıyla sorgulanabilmektedir.

    Araç Şase Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

    Aracın şaşe numarasını öğrenmek yani sorgulamak için kullanılabilecek bir yöntem vardır. Bu yöntem aracın üzerinden şaşe numarasının yazılı olduğu alana bakmaktır. Bunun dışında bir yöntem yoktur. Sadece araçta şase numarası yazan alana bakılarak o araca ait şaşe yani VIN numarası öğrenilebilir. Araç şase numarasına ulaşmak isteyenler araçta bu numaranın yazıldığı alana bakmak durumundadırlar. Şase numarası evrensel geçerliliği olan bir numaradır. Bu numara verildiği aracın üzerine yapılan ve işlenmiş olan tüm belgelere yazılır. Aracın kimlik numarası gibi düşünülebilir.

    Şase Numarası Aracın Neresinde Yazılıdır?

    Aracın şase numarası motor bloğuna ve aracın şasesine press ile basılır. Buraya bakılması gerekir.

    Şase Numarası Araca Neden İşlenir?

    Bu numaranın araca işlenmesinin amacı araçta yapılan tüm işlemlerin takip edilebilmesidir. Şase numarası ile araca ait olan üretim yılı, şase bilgisi ve aracın üretiminden sonraki tarihçesine ulaşılabilir.

    Şase Numarasındaki Harfler ve Rakamlar Neyi Temsil Ediyor?

    • 1-3: Dünya Üretici Kodu (WMI). Bu kod Dünya Üretici Tanımlayıcısı tarafından araç üreten firmalara atanmış kodlardır. Örneğin Opel ve Vauxhall için WOL, Ford için WF0 veya Volkswagen için WVW gibi kodlar kullanılır.
    • 4-9: Seri kısmıdır. Bu kısım üretici tarafından belirlenmektedir. Kullanılmayan karakterler harf ya da rakamlarla doldurulur. Örneğin Opel kullanılmayan konumları 0000 ile doldurur.
    • 10: Modelin yılının kodudur.  ISO standardı 3779-1983 tarafından belirlenir. 123456789 ABCDEFGH JKLMN P RST VWXY karakterlerinin her biri, 1971’den başlayarak 30 yılı kodlar. I, O, Q, U ve Z karakterleri, karışıklık riski nedeniyle kullanılmaz.

    • 11: Üreticinin kim olduğunu belirten kısımdır.
    • 12-14: Dünya Üretici Kodunun ikinci kısmıdır.