İçeriğe geç

E devletten Doğum Parası Başvurusu

    Doğum yapan kadınlar, devletten doğum yardımı alırlar. Bu hak bebeğin doğması ile verilir. Doğum parası devlet tarafından PTT’ye yatırılır. Doğum gerçekleştikten sonra bebeğin doğum raporu ve kimlik numarası ile başvuru yapılması gerekir. Belgeleri hazırladıktan sonra başvuru dilekçesi hazırlanıp İl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerinden birisine teslim edilir. Bu aşamadan sonra doğum parası PTT işyerlerinden çekilebilir. Doğum parasının durumunu sorgulamak için kullanılabilecek bir kaç yöntem vardır. Bu yöntemleri makalemizin devamında bulabilirsiniz.

    E devletten Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

    e-devlet sistemi üzerinden bir çok sorgulama ve başvuru hizmeti sunulmaktadır. Bu büyük kolaylık sağlamıştır ancak bazı hizmetler henüz sistemde yapılamamaktadır. E-devlet sistemi üzerinden doğum parası başvurusu yapamazsınız ancak Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama hizmeti verilmektedir. Bu sistemi kullanarak daha önce yapmış olduğunuz başvurunuzun durumunu sorgulayabilirsiniz.

    Sorgulama ekranında daha önce yaptığınız başvurunuzun sonucunu görebilirsiniz. E-devlet başvuru sonucu için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Daha sonra sisteme TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapmalısınız. Bu işlemden sonra bağlantıda doğrudan başvuru durumunuz görünür.

    Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Doğum parası yardımı başvurusu için çocuğunuzun canlı doğmuş olması gerekir. Bu şart dışında anne yada babanın Türk vatandaşı yada mavi kartlı olması şartları aranır. Bu şartlar varsa çocuk doğduktan sonra doğum belgesi ve kimliği ile birlikte “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından başvuru yapılabilir. Başvuru şu şekillerde olabilir:

    • şahsen doğum parası başvurusu
    • iadeli taahhütlü posta ile doğum parası başvurusu
    • kargo ile doğum parası başvurusu

    Başvuru yapmak isteyenler bu yöntemleri ile hazırladıkları belgeleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine ulaştırmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ise bu başvuruyu çalıştıkları kurum yada kuruluşa vermelilerdir. Yurtdışında yaşayanlar büyükelçilik yada konsolosluklara vermelilerdir ancak Türkiye’de bulundukları bir dönemse yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine ulaştırabilirler.